Het ‘Heb jij even geluk dat je TRAINER bent’ festival

Er is iets bijzonders op vrijdagavond 13 september 2024!

Gouda heeft een ontzettend diverse sportcultuur, van Atletiek tot Zwemmen. Dit brengt duizenden Gouwenaars in beweging, mede dankzij honderden trainers. Precies die trainers gaan we bedanken: met een (gratis) festival op en rond het Groenhovenbad in Gouda. SPORT•GOUDA heeft een prachtig programma samengesteld vol met kennis, ontmoeting en inspiratie. Van beginnend trainer tot gearriveerde coach; kom naar deze unieke avond en schrijf je nu in!

Klik hier om in te schrijven

Programma en tijdschema

Naast de gezamelijke activiteiten kan er per deelnemer aan 2 workshops worden meegedaan. Er zijn 12 workshop-thema's waaruit gekozen kan worden. De keuzes kunnen ingevuld worden op het inschrijfformulier.

Het tijdschema voor de avond ziet er als volgt uit:

  • 18:30 uur - Warming-Up: registratie / inloop
  • 19:00 uur - Opening van de avond: panelgesprek
  • 19:15 uur - 1e helft workshops
  • 20:15 uur - Rust: de stand van zaken
  • 20:30 uur - 2e helft workshops
  • 21:30 uur - Blessuretijd
  • 21:45 uur - 3e helft: centrale afsluiting en borrel aangeboden door de Gemeente Gouda

 

Workshops

(Klik rechts op het pijltje om meer informatie te lezen)

Tijdens het Trainersfestival verzorgt Ben Kinds, Hoofd Jeugdopleiding bij Sparta Rotterdam, een workshop over "Action Types". In deze lezing richt hij zich op het belang van zelfkennis voor trainers. Hij benadrukt hoe het kennen van je eigen kernkwaliteiten je helpt om beter in je kracht te staan en effectiever te zijn als coach. De workshop biedt inzichten in hoe je jouw zelfbeeld als trainer kunt ontwikkelen, zodat je vanuit jouw sterke punten kunt werken en jouw impact op het veld kunt vergroten.

Ben Kinds is Hoofd Jeugdopleiding bij Sparta Rotterdam.

Doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag, leren van feedback, durven fouten te maken: allemaal vaardigheden die we onze sporters gunnen. In welke mate ze deze vaardigheden ontwikkelen, hangt deels af van de bril waarmee ze naar zichzelf kijken en welke overtuigingen ze over zichzelf hebben. Dit noemen we ook wel mindset. In deze workshop leer je wat een groeimindset is en hoe het jou en je sporters kan helpen in hun talentontwikkeling om meer vanuit deze groeimindset te werken. Ook leer je hoe je daar vanaf morgen al mee aan de slag kan. 

Tim Koning is Sportpsycholoog en auteur van De Talentformule en Groeimindset.

Structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen. Dit zijn vier belangrijke kernkwaliteiten voor elke trainer-coach. Tijdens deze scholing krijg je handvatten om je sporters effectiever te begeleiden en een inspirerende, veilige sportomgeving te creëren. Je kunt je eigen functioneren als trainer-coach in korte tijd aanscherpen en verbeteren!

Mohamed Benziane is docent Bewegingsonderwijs en mede-eigenaar van Playfit.

Ouders willen het beste voor hun kind. De grens tussen pushen en motiveren is smal. Door als sportvereniging verbinding met ouders te maken en rolduidelijkheid te bieden, kunnen ouders een belangrijke bijdrage leveren aan sportplezier en het behalen van sportieve doelen. In deze workshop ga je op een actieve manier na, hoe je ouders leert hun kind te beschermen, te steunen en los te laten. Je deelt met andere trainers dilemma’s over sportouders, maar gaat vooral aan de slag hoe je ouders op een positieve manier betrekt en begrenst. Je maakt hierbij ouders bewust welk (pedagogisch) gedrag helpt in de auto en langs de lijn en wat niet.

Marc van Wingerden is docent lichamelijke opvoeding en verbonden aan Flow Mentale Training.

Als coach zie je jouw sporters graag goed presteren en plezier hebben, maar hoe stimuleer je dat? Tijdens deze workshop deel je kennis en ervaring met andere trainers. Je gaat actief aan de slag met positief coachgedrag waarmee je de weerbaarheid van jouw sporters versterkt. Je leert hoe je competenties als zelfvertrouwen, focus en emotiecontrole oefent tijdens jouw fysieke programma. De gebruikte werkvormen zijn wetenschappelijk onderbouwd vanuit de sportpsychologie en de pedagogiek, maar vooral praktisch toepasbaar op het veld, de baan en de mat. Daar worden je sporters beter en blij van.

Danielle van der Klein-Driessen is sportpsycholoog en orthopedagoog bij Flow Mentale Training.

“Faka trainer, bent u echt zo kaka?”, “Deze training is echt lauw”. Deze uitspraken zullen voor veel trainers herkenbaar zijn. Maar hoe ga je met deze taal en cultuur om? Als trainer kun je een hoop winst behalen als je weet hoe je omgaat met jongeren van diverse achtergronden. Kevin Kanu spreekt de taal van de straat als geen ander en praat je graag bij over dit thema.

Kevin Kanu is de oprichter van Kanu Experience, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en groei van kinderen en jongeren op diverse gebieden, en trainer O12 bij Sparta Rotterdam.

Verbeterde prestaties? Minder blessures? Meer sportplezier? Dat kan dankzij het data gedreven monitoren van het fysiek en mentaal welzijn van je sporters. En dat eenvoudig én kosteloos. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de workshop van Sport Data Valley over Coach-in-Control en leer alles over hoe je je sporters met behulp van inzichten uit data nog beter kunt begeleiden.

Dennis van Kooij is Succes Manager bij Sport Data Valley

Hoe geef je zowel het kind dat moeite heeft met de sport de nodige aandacht tijdens de training, maar ook de meest getalenteerde sporters en alles daartussen? In deze praktische workshop leer je hoe je alle spelers kan ondersteunen en uitdagen, ongeacht hun vaardigheidsniveau. Dit bevordert een inclusieve en ondersteunende sportomgeving voor iedereen in het team. In deze workshop leert Tom Maliepaard je hoe je als trainer op een 
simpele manier kan differentiëren.

Tom Maliepaard is docent lichamelijke opvoeding en partner bij de organisatie Playfit.

Door technologische ontwikkelingen groeien kinderen op in een andere beweegcultuur, waarin buitenspelen geen hoofdrol meer speelt. Kinderen sporten minder en zitten vaker. Ze bewegen niet alleen te weinig, maar ook te eenzijdig. Dit is een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor belangrijke zaken zoals gezondheid, fitheid, creativiteit, maar ook voor prestaties in de sport. Het Athletic Skills Model introduceerde hiervoor de Schijf van 10! die bestaat uit tien grondvormen van bewegen. De wetenschappelijke en praktische onderbouwing geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt een structuur voor beweegprogramma’s.

Yordi Vermaat is Education Manager bij ASM Academy.

Een groot deel van de Nederlanders krijgt ooit te maken met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan agressie, seksuele intimidatie. Op school, in de werkomgeving óf binnen de sport. Een sociaal veilig klimaat creëren en zo nodig het doortastend optreden van een coach of trainer is noodzakelijk. Door op tijd te kunnen signaleren én de beschikking te hebben over de juiste tools en competenties kan je grensoverschrijdende situaties bijsturen of erger voorkomen.

NOC*NSF

Doe mee met de inspiratiesessie van GZC Donk tijdens het Trainersfestival! Deze unieke workshop, gegeven aan de zwembadrand, richt zich op breedtesport en de transitie naar topsport en de pedagogiek voor trainers van sportverenigingen. Leer van de experts van onze topsport waterpolo vereniging hoe je je team kunt motiveren en begeleiden, met aandacht voor zowel sportieve prestaties als persoonlijke ontwikkeling. Mis deze kans niet om nieuwe inzichten en praktische tips op te doen!

Bij teamsporten draait het steeds meer om fysieke snelheid. Sporten als voetbal, rugby, hockey, basketbal, handbal enzovoorts zijn de afgelopen decennia veel sneller geworden. Hoe train je sporters om sneller te worden? Wat betekent dit voor de handelingssnelheid van de atleet, en wat is de rol van de meest ondergewaardeerde spier van ons sportlichaam?

Ruud Broekhuizen studeerde bewegingswetenschappen en trainde de afgelopen 15 jaar schaatsers, voetballers en hockeyers. De laatste 10 jaar is hij verbonden aan de rugbyacademy, een topsportopleiding van NOC/NSF en de Nederlandse Rugbybond.

 

Klik hier om in te schrijven

Heb je vragen over het festival of over het inschrijven? Neem dan contact op met Bram van Pelt, Bram.vanpelt@sportpuntgouda.nl of bel: 0182 590 910.