Ledverlichting vervangt oude lampen bij Goudse sportverenigingen 
Gemeente Gouda en SPORT•GOUDA zorgen voor duurzame sportomgeving 

Het afgelopen jaar heeft SPORT•GOUDA samen met de gemeente Gouda en de verenigingen hard gewerkt om alle oude lampen bij de velden van Goudse buitensportverenigingen te vervangen door ledverlichting. Dit hoort bij het plan om Goudse sportlocaties duurzamer te maken. De nieuwe ledverlichting zorgt ervoor dat de Goudse sportverenigingen veel energie gaan besparen. En er staan nog meer projecten op de planning voor 2024.

Duurzame sportomgeving

SPORT•GOUDA en de gemeente werken samen aan een duurzamere sportomgeving. In de afgelopen twee jaar zijn er al ledlampen geïnstalleerd tijdens onderhoudswerkzaamheden, waaronder bij rugbyclub RFC Gouda. 
Dit jaar zijn alle sportvelden van andere buitensportverenigingen in beheer van SPORT•GOUDA voorzien van ledverlichting, waardoor nu alle 22 velden zijn verduurzaamd. Vorig jaar hebben ook de kleedkamers van voetbalverenigingen GC&FC Olympia en SV Donk ledverlichting gekregen. Verder is het plan dat in het eerste kwartaal van 2024 alle verlichting in het Groenhovenbad wordt vervangen. Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 130.000 KWh.


"We zijn blij dat we de werkzaamheden, in samenwerking met de verenigingen, eerder hebben kunnen uitvoeren dan gepland. Samen met de sportverenigingen en de gemeente Gouda zetten we beslist verdere stappen naar een nog groenere en duurzamere sportomgeving", zegt Mario Netten, Teamleider Beheer en Onderhoud bij SPORT•GOUDA.


Op de foto: Marcoline Leen, Voorzitter Langlaufvereniging Gouda, Mario Netten, Teamleider Beheer en Onderhoud bij SPORT•GOUDA, Wethouder Sport Michiel Bunnik en Leon Janssen Lok, Senior Beleidsadviseur Sport gemeente Gouda, bij een van de masten van de onlangs geïnstalleerde ledverlichting op het sportterrein. Foto: Astrid den Haan, gemeente Gouda.

Besparing sportverenigingen

Dankzij de nieuwe ledverlichting gaan sportverenigingen, die zelf hun energiekosten betalen, de komende jaren aanzienlijk minder elektriciteit verbruiken. Ledverlichting bespaart gemiddeld 35% ten opzichte van traditionele verlichting en heeft een veel langere levensduur. Voor de gemeente Gouda en SPORT•GOUDA zijn dit extra redenen voor deze duurzame bijdrage.


Wethouder Sport, Michiel Bunnik: “Met dit project slaan we twee vliegen in een klap. We steunen de sportverenigingen door de energierekening te verlagen en we zetten weer een mooie stap op het gebied van verduurzaming in Gouda”. 

Marcoline Leen, Voorzitter van Langlaufvereniging Gouda vult aan: “Wij zijn als vereniging blij met de nieuwe ledverlichting. Wij sporten altijd in de donkere wintermaanden, dus hebben altijd de verlichting aan, minstens twee avonden in de week. De ledverlichting gaat ons enorm schelen op de energierekening”.

Maatwerk

De nieuwe ledverlichting bij de verenigingen is te bedienen met een app, waarmee de sterkte en de tijden ‘op afstand’ kunnen worden geregeld. Ook is het door deze app mogelijk om bijvoorbeeld slechts een half sportveld te verlichten, wat voorheen altijd het hele veld betrof. 
Dit zorgt voor extra besparingen voor de verenigingen, aangezien een half sportveld verlichten minder energie kost dan een heel veld.